Symphonie


nimiSymphonie "Sasse"VH-tunnusVH12-048-0005
rotuwestfaleninhevonensukupuoliori
säkäkorkeus173 cmväripunaruunikko
syntynyt03.04.2011ikääntyminensatunnainen
kasvattajaLiesl Baumann, Saksa (evm)omistajaVRL-14053
koulutustasoInt. II, 160 cm, CIC5, vaikea valjakkosijoituksetKRJ 8, ERJ 73, KERJ 12, VVJ 0

Luonne:

Komea oripoika Sasse on luonteeltan hieman.. tyhmä. Ei pahalla tavalla tarkoitettuna, vaan se on ennemminkin hieman yksinkertainen. Yleensä orin voikin löytää karsinastaan ihmettelemästä esimerkiksi pikkulintua, joka on lennähtänyt ikkunasta sisälle, eikä se oikein näytä ymmärtävän, kuinka se oikein tapahtui. Sasse on normaalisti hyvin energinen, ja vaikka ikääntyessään se on hieman rauhoittunut, sitä voi hyvin kutsua vielä nimen omaan oripojaksi. Ikääntyessään Sasselle on luonnollisesti tullut myös lisää korkeutta, mikä tuntuu aina unohtuvan siltä. Hoidettaessa ja taluttaessa kannattaa siis ottaa huomioon, että olet käsittelemässä hyvin lapsenmielistä jättiläistä.

Kuten siis jo aiemmin mainittu, Sassea hoitaessa kannattaa pysyä valppaana! Täpinöissään oleva ori saattaa helposti kellauttaa hoitajansa kumoon varomattomilla liikkeillään, mutta ei se tee sitä pahuuttaan. Kaikin puolin se pitää harjauksesta ja kaikenlaisesta touhusta, mitä hoitaja jaksaa orille tehdä. Kavioita puhdistaessa Sasse on hieman malttamaton pitämään jalkojaan ylhäällä, mutta muutamalla muistutuksella (esim. kielellä napsauttamisella) se kyllä vihdoin tajuaa olla paikoillaan. Varusteista erityisesti satulasta tämä herra ei pidä, ja yleensä satulavyön kiristämisessä saa tapella kunnolla saadakseen sen edes ensimmäisiin reikiin. Kentälle ratsaille nousua varten kannattaa siis ottaa joku kaveri mukaan, joka auttaa pitämään oria paikoillaan.

Ratsastettaessa tältä pojalta löytyy energiaa! Ori kuumuu todella helposti ja on herkkä sekä kyljistään että suustaan. Sasse nimittäin huomioi pienimmätkin liikkeet, mitkä sen selässä teet. Tämä voi olla joko hyvä tai huono ominaisuus: hyvin hyödynnettynä ori on ratsastettaessa oikea unelma, huonosti käytettynä.. no niimpä niin, ori menee helposti sekaisin ja turhautuu lopulta itseenä, jolloin syntyy kaikkea muuta kuin hyvää tulosta.
Esteitä Sasse tykkää hypellä, koska silloin sen ei tarvitse pähkäillä muuta kuin ponnistusta ja suuntaa. Orilta löytyy mahtavan paljon ponnistusvoimaa, ja joskus tuntuu, että puolentoista metrin esteetkään eivät riitä sille. Ratsastajan täytyy kuitenkin pysyä varuillaan, sillä jos Sassen antaa vain juosta esteille omaan tahtiinsa, pian se kiitääkin jo niin kovaa, että meinaa sotkeutua jalkoihinsa. Rauhalliset pidätteet ovat siis hyväksi.
Kuin ihmeen kaupalla Sassella riittää lahjoja myös kouluratsastuksen parissa. Tässä hommassa ori kyllä hermostuu helpommin ja nopeammin, mutta oikean ratsastajan kanssa työskentely sujuu varmasti hyvin vaativillakin tasoilla. Suuren kokonsa takia ravi ja laukka voivat olla vaikeasti istuttavissa, mutta tarpeeksi orilla ratsastettuaan niihin (toivottavasti) tottuu.
Maastoesteillä ja maastossakin Sassen kanssa on ollut menestystä. Orilla riittää tarpeeksi ponnua, eivätkä ihmeellisen näköiset härvelit esteillä säikäytytä sitä. Toisinaan kyllä käydä niin, että ori saattaa jäädä ihan muuten vain ihmettelemään jotain, mitä ei ole aiemmin nähnyt. Maastoon lähtiessä Sasse on yllättävän rauhallinen, mutta saattaa silti olla hieman epävarma ilman kaveria.

Muiden hevosten seurassa Sasse on aluksi aina vähän varuillaan, ja varsinkin orien kanssa saattaa joskus tulla jotain pientä kärhämää. Totuteltuaan se kuitenkin lopulta yleensä ymmärtää, ettei muut aio syödä sitä suihinsa, ja tuleekin sitten oikein hyvin niiden kanssa toimeen. (c pau., VRL-11811)

Jälkeläiset:
10.07.2013 t. WIE Katya (e. Ein Katzensprung)
i. Grüselkund
 evm
ii. Seltsam Jung
evm


ie. Schnitzer
evm
e. Schwänin
evm
ei. Kennzeichnend GER
evm


ee. Bescheid GER
evm


Valmennukset:

18.07.2013 Estevalmennus, valmentajana feiarth
Olin juuri aloittamassa esteiden pystyttämisen, kun kuulin takaani kiroamista. Pian pyysitkin minut apuun pitämään Sassea paikallaan sen verran, että pääset orin selkään. Aloitit alkuverryttelyn ja seurasin sivusilmällä menoanne. Sasse antoi itsestään alusta lähtien hyvin energisen ja herkän kuvan, enkä meinannut malttaa odottaa, että näkisin sen liikkeet esteillä. Kasasin pienen radan, jossa oli lyhyitä välimatkoja ja tiukkoja käännöksiä, olit nimittäin kertonut, että joskus orin ongelmana on kova vauhti - etenkin jos ratsastaja ei ole hereillä. Saitte verryttelyn suoritettua, ja selostin nopeasti radan. Alkuun hyppäsitte matalan kaksoissarjan, jolla ongelmia ei ilmennyt. Panin kuitenkin merkille Sassen vauhdin ja valtavan ilmalennon. Verryttelyynkin olisi voinut laittaa selkeästi suuremmat esteet. Seuraavaksi päästin teidät kuitenkin radan kimppuun. Alkuun kaikki näytti sujuvan hyvin, mutta orin vauhti kiihtyi kiihtymistään, kunnes minua jo hieman hirvitti kyytinne. Onneksi esteet olivat matalia, sillä muuten olisitte varmasti rysäyttäneet jotain estettä päin. Lisäsimme harjoitukseen muutamat voltit esteiden väliin, niin että saisit orille selkeästi muuta ajateltavaa, kuin hullun kaahottamisen. Keino tuntui toimivan ja uskalsin nostaa esteitä vähitellen tavoitekorkeuteenne. Sasse alkoi olla jo paremmin kuulolla, joten jätimme suosiolla pois voltit, niin että saisit keskittyä hyvien ja huolellisten teiden ratsastamiseen. En voinut kuin suu auki ihaillen katsoa työskentelyänne ja Sassen valtavia ilmalentoja: 160-senttiset esteet tuntuivat naurettavan pieniltä. Loppuun teit vielä huolellisen verryttelyn puolipitkin ja lopulta pitkin ohjin, niin että ori sai venyttää kunnolla kaulaansa eteen alas. Kiitos valmennuksesta ja tsemppiä tulevaan!

10.08.2013 Estevalmennus, valmentajana Naemi
Sasse liikkui hyvin eteenpäin kun verryttelit sitä käynnissä ja ravissa. Teitte paljon ympyröitä ja pysähdyksiä, orii kuunteli melko hyvin apujasi. Otitte muutamia laukannostoja joiden jälkeen tulitte pystyesteelle ottamaan verryttelyhyppyjä. Muutaman hypyn jälkeen korotin estettä pikkuhiljaa ja saitte tulla myös muutaman kerran okseria. Hypyt tulivat pääsääntöisesti hyvin, mutta muutaman kerran tulitte aika juureen kun tempo oli liian reipasta. Rakensin kentälle pystyn ja okserin lisäksi muurin, vesimattoesteen, trippelin sekä toisen pystyn. Saitte tulla kaikki esteet ensin erikseen muutaman kerran. Sasse oli hyvin innoissaan ja muutamat hypyt epäonnistuivatkin kun se pääsi tulemaan liian lähelle estettä. Lopuksi tulitte kaikki esteet ratana, ensimmäisellä kerralla trippelille tulitte hyvin vinosti mutta selvititte sen kuitenkin puhtaasti. Toisella kerralla selvititte radan paremmin, ja paikat osuivat hyvin kohdilleen. Jäähdyttelit oriin vapaasti valmennuksen lopuksi.

13.08.2013 Estevalmennus, valmentajana Naemi
Tänään valmennuksen aiheena olivat askelmäärän katsominen sekä sarjat. Lämmittelit oriin vapaammin, ja kävit kaikki askellajit läpi sekä muutamia hyppyjä jumppasarjalla sekä pystyesteellä. Sasse oli hyvin avuilla ja sait ratsastettua sen hyvin esteille. Lämmittelyn jälkeen saitte tulla muutamaan otteseen pystyestettä, jonka korkeutta nostin aina hyppyjen jälkeen. Pystyn jälkeen saitte edetä suoraan okserille, jonne olikin suhteutettu linja. Ensimmäisellä kerralla annoit Sassen laukata liian isoa laukkaa, jonka vuoksi se joutui ponnistamaan todella kaukaa. Selvititte esteen puhtaasti, pienellä kopautuksella, mutta käskin katsoa paremmin askelmäärän seuraavaksi. Toisella kerralla otitkin enemmän kiinni ja tulitte paremmin esteelle. Ponnistuspaikka ei vieläkään osunut aivan nappiin, mutta paljon paremmin jo. Viimeisenä oli kahden esteen sarja, joka koostui kahdesta pystyesteestä. Tulitte sarjan muutaman kerran molemmista suunnista, ja nyt sait Sassen pidettyä hyvin avuilla, ja sen askeleet sopivat oikein hienosti esteiden väliin. Lopuksi verryttelitte niin, että Sasse sai jäähdytellä ja rentoutua suorituksesta.

09.02.2014 Estevalmennus, valmentajana Carolina
Omistajan pyynnöstä harjoiteltiin tänään Sassen kanssa esteelle tuloa ja askelten sopivuutta ennen kaikkea, koska ori tuppaa hosumaan ja sen kautta tulokset eivät ole ihan toivottuja. Lähdettiin liikkeelle lämmittelyissä ihan vain puomeista, jotta löydettäisiin sopiva tahti ja kuinka hallita helposti kuumuvaa oria. Lämmittelyn jälkeen nostin puomit esteille ja aloitettiin 140cm esteestä. Sasse kiirehti ihan turhaan esteelle huomioon ottaen kuinka paljon siltä löytyy ponnistus voimaa, joten kokeiltiin rauhottavia puolipidätteitä sekä voimakasta istuntaa hidastamaan ja rauhoittamaan oria. Uudella yrittämällä saatiin vähän parempaa tulosta, muttei kuitenkaan täydellistä vielä. Hyppy oli riittävän hyvä, että uskalsin nostaa estettä kymmenisen senttiä. Kokeiltiin uudestaan ja nyt onnistui ihan kohtuullisesti. Laitoin vielä toisen esteen pystyyn viiden askeleen päähän eli tavoitteena oli saada väliin 4-5 askelta. Sasse pariin kertaan tunki esteiden väliin jopa seitsemän askelta, joka tarkoitti taas ankarampaa rahouhoittelua ja valmistelua esteelle. Eikä muuta kuin uuteen yritykseen! Kehotin Pauta ottamaan todella rauhallisen, mutta lennokkaan laukan ja antamaan jo ensimmäisellä esteellä hennot puolipidätteet. Nyt rupesi sujumaan ja näytti selvästi siltä, että Sasse kuunteli ja malttoi pitää hyvän tahdin seuraavallekin esteelle. Ratsulle ja ratsastajalle jäi tästä hyvä fiilis, joten päätimme lopettaa siihen. Loppu verkat hoidettiin maastokävelyllä.

Päiväkirjamerkinnät:

22.05.2012 kirjoittanut Pauliina
Sasse saapui talliimme pitkän ajomatkan jälkeen. Se yritti kaikin keinoin talla minut allensa, kun yritin päästä irroittamaan sitä trailerista, mikä onnistui kyllä lopulta. Ori olikin heti alusta lähtien hyvin energinen uudessa ympäristössä ja innostunut kaikesta nähtävästä. Vein hurjapään hetkeksi talliin, missä päästin sen tutustumaan uuteen tulevaan karsinaansa. Tämän jälkeen päätin koeratsastaa Sassen omilla tiloillamme, mikä sujui erittäin hyvin ensimmäiseksi kerraksi. Puursimme Sassen kanssa ensin hieman koulua, mihin sen keskittymiskyky matkan jälkeen ei oikein meinannut riittää. Pian siirryimmekin viereselle estekentälle, jonne olin jo valmiiksi koonnut metrin korkuisia esteitä. Puhtia oriilla riitti, ja minulla oli täysi työ sen rauhoittelemisessa. Lopulta pääsimme kuitenkin yhteisymmärrykseen ja esteet suoriutuivat oikein nätisti. Päästin herran vielä illasta laitumelle uusia tiluksia tutkimaan, mistä se oli oikein mielissään. Hetken päästä näinkin sen jo tekevän tuttavuutta laitumen laidalla olevassa puussa asustavan linnun kanssa, mistä lintu ei oikein näyttänyt pitävän, mutta ainakin yritys oli kova.

11.02.2014 kirjoittanut Pauliina
Edellispäivinä olleiden valmennuksen ja kisojen jälkeen tuli vihdoin se päivä, jolloin Sassekin pääsi ihan luvan kanssa laiskottelemaan. Tai no Sassen tapauksessa laiskottelu tarkoittaisi ehkä enemmän tai vähemmän sitä normaalia törttöilyä ja riehkaisua. Päästinkin orin heti aamusta laitumelle Sebastienin kanssa, ja orit kirmasivat pukkeja heitellen siksakin kautta laitumen toiseen päähän. Muiden aamutoimieni jälkeen kävin tarkastamassa pojat ja katselin, ettei laitumella näkynyt mitään normaalista poikkeavaa. Jäinkin sitten vielä hetkeksi rapsuttelemaan Sassea, kun se kerrankin malttoi pysyä paikallaan (tosin tähänhän eivät yhtään vaikuttaneet taskussani olevat sokeripalat). Hömelö meinasi tehdä uuteen takkiini heti reiän taskun kohdalle, kun se älysi sokeripalojen olinpaikan. Parin minuutin päästä Sebastienkin tuli malttamattomana häiriköimään rauhallista hetkeämme, ja tietenkin vaati omat naposteltavansa heti alkuun. Sasse ei oikein tuntunut pitävän ideasta, ja pienen kisailun jälkeen pojat lähtivät takaisin omiin puuhiinsa, ja minä omiini. Illalla valojen sammuttelun jälkeen hain poikaset takaisin talliin, ja molemmat näyttivätkin käyttäytyvän mallikkaasti, kerrankin. Kannoin vielä ylimääräisen kourallisen kauraa orien kuppiin, ja nämä hörähtelivät kiitokseksi. Huomenna voisinkin pitkästä aikaa tehdä leppoisan maastolenkin Sassen kanssa, ja laitoin varusteet kuntoon aamua varten.


Sijoitukset:

KRJ 8 kpl
31.05.2012Duren, KRJ Cup Int II (luokka 7) 10/101
04.07.2012 KK Bailador Int II (luokka 8) 02/70
03.10.2012 Skurvash Int II (luokka 4) 04/50
08.12.2012 Whitehall Int I (luokka 2) 05/30
10.03.2012 Infinity Int II (luokka 3) 04/30
12.03.2012 Infinity Int II (luokka 3) 05/30
13.03.2012 Infinity Int II (luokka 4) 03/30
15.03.2012 Suprant Int II (luokka 9) 04/29

ERJ 78 kpl
01.06.2012Callanley 160cm (luokka 7) 04/40
10.06.2012 Rosenheim 160cm (luokka 5) 01/40
14.06.2012 Graftham Stud 150cm (luokka 7) 04/40
17.06.2012 Lyne Stud 160cm (luokka 7) 04/60
24.06.2012 Solo 160cm (luokka 6) 04/40
27.06.2012 Solo 160cm (luokka 6) 02/40
29.06.2012 Praya Sporthorses 160cm (luokka 7) 02/40
30.06.2012 Praya Sporthorses 160cm (luokka 7) 05/40
04.07.2012 Cirion Stud 160cm (luokka 5) 02/30
09.07.2012 Swift Stud 160cm (luokka 7) 03/30
11.07.2012 KK Bailador 150cm (luokka 8) 04/70
12.07.2012 Dark Side Trakehners 160cm (luokka 8) 04/30
18.07.2012 Dark Side Trakehners 160cm (luokka 7) 03/30
20.07.2012 Dark Side Trakehners 160cm (luokka 7) 03/30
20.07.2012 Hex Sporthorses 160cm (luokka 12) 05/59
23.07.2012 Cirion Stud 160cm (luokka 5) 02/30
26.07.2012 Cirion Stud 160cm (luokka 6) 04/30
27.07.2012 Praya Sporthorses 160cm (luokka 11) 07/60
28.07.2012 Praya Sporthorses 160cm (luokka 12) 02/60
28.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 01/30
29.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 01/30
04.08.2012 Vicrama 160cm (luokka 11) 4/40
12.08.2012 Solo 160cm (luokka 5) 02/40
14.08.2012 Underground 160cm (luokka 7) 02/30
17.08.2012 Solo 160cm (luokka 6) 06/40
18.08.2012 Solo 160cm (luokka 6) 5/40
22.08.2012 Solo 160cm (luokka 5) 2/40
23.08.2012 Takkura 160cm (luokka 7) 4/35
02.09.2012 Hayes Stable 150cm (luokka 10) 3/30
08.09.2012 Heijastus 160cm (luokka 7) 6/50
09.09.2012 Satulinna 160cm (luokka 9) 4/90
12.09.2012 Castor Racing Center 150cm (luokka 6) 3/40
13.09.2012 Castor Racing Center 150cm (luokka 4) 6/40
13.09.2012 Castor Racing Center 150cm (luokka 6) 1/40
15.09.2012 Nonshein 160cm (luokka 8) 5/40
17.09.2012 Underground 160cm (luokka 7) 1/30
19.09.2012 Underground 160cm (luokka 7) 3/30
26.10.2012 Cheval Delamer 160cm (luokka 6) 5/40
28.10.2012 Dark Side Trakehners 160cm (luokka 6) 1/30
28.10.2012 Cheval Delamer 160cm (luokka 5) 2/40
28.10.2012 Cheval Delamer 160cm (luokka 6) 01/40
10.07.2013 Westerbergin KK 160cm (luokka 4) 03/37
14.07.2013 Mewian Welsh 160cm (luokka 6) 06/40
25.07.2013 Wiesehain 160cm (luokka 6) 01/40
27.07.2013 Wiesehain 160cm (luokka 6) 01/40
30.07.2013 CSR 160cm (luokka 4) 03/40
04.08.2013 Rêve de Haussea 160cm (luokka 3) 01/30
06.08.2013 Rêve de Haussea 160cm (luokka 3) 01/30
07.08.2013 Rêve de Haussea 160cm (luokka 4) 05/30
09.08.2013 Rêve de Haussea 160cm (luokka 4) 04/30
10.08.2013 Rêve de Haussea 160cm (luokka 3) 01/30
09.02.2014 KK Ginger 160cm 05/80
10.02.2014 KK Ginger 160cm 03/80
12.02.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 08/80
14.02.2014 KK Ginger 160cm 05/80
17.02.2014 KK Ginger 160cm 06/80
18.02.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 04/80
19.08.2013 Wiesehain 160cm (luokka 5) 03/30
20.08.2013 Wiesehain 160cm (luokka 5) 01/30
21.08.2013 Wiesehain 160cm (luokka 5) 05/30
22.08.2013 Wiesehain 160cm (luokka 6) 01/30
03.09.2013 Solo 160cm (luokka 3) 03/30
04.09.2013 Solo 160cm (luokka 4) 01/30
05.09.2013 Cirion Stud 160cm 03/30
09.09.2013 Cirion Stud 160cm 02/30
16.09.2013 Cirion Stud 160cm 02/30
17.09.2013 Cirion Stud 160cm 04/30
09.02.2014 KK Ginger 160cm 05/80
10.02.2014 KK Ginger 160cm 03/80
12.02.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 08/80
14.02.2014 KK Ginger 160cm 05/80
17.02.2014 KK Ginger 160cm 06/80
18.02.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 04/80

KERJ 12 kpl
02.06.2012Bairdon CCI/CIC5 (luokka 8) 03/21
04.06.2012 Bairdon CCI/CIC5 (luokka 8) 04/21
23.06.2012 Satulinna CCI/CCI5 (luokka 5) 05/30
07.07.2012 KK Bailador CCI/CCI5 (luokka 7) 02/40
16.07.2013 Suprant CIC4 04/41
22.07.2013 Suprant CIC4 03/41
23.07.2013 Suprant CIC4 04/41
11.08.2013 Suprant CIC4 4/24
13.08.2013 Suprant CIC4 4/24
15.08.2013 Suprant CIC4 2/24
18.08.2013 Suprant CIC4 1/24
20.08.2013 Suprant CIC4 3/24